Puterea triplă cu acțiune rapidă
pentru gâtul inflamat

Button
Pentru o experiență mai bună a utilizatorului pe pagina Septolete Total vă recomandăm să utilizați browserul Google Chrome, Safari sau Mozilla Firefox etc.

Cauze frecvente ale durerii în gât

Fiți de acord, nimeni nu vrea să fie bolnav. Durerea în gât se poate dezvolta brusc și este însoțită de diferite simptome neplăcute, de la înghițire dificilă până la pierderea completă a vocii. Care sunt cauzele frecvente ale durerii în gât?

Durerea în gât este un termen general care include senzații dureroase, umflarea, uscăciunea sau iritarea gâtului. Durerea în gât este unul dintre cele mai frecvente simptome ale infecțiilor tractului respirator superior.

Majoritatea durerilor de gât sunt cauzate de infecții sau de factori de mediu precum aerul uscat sau praful. Deși durerea în gât poate fi inconfortabilă, de obicei dispare singură sau cu un tratament simptomatic minim.

 Bolile care cauzează dureri în gât pot fi împărțite în diferite tipuri în funcție de partea afectată a gâtului:

 • Faringita – inflamația mucoasei faringelui.
 • Amigdalita (tonsilită) – umflarea și roșeața amigdalelor.
 • Laringita – umflarea și roșeața laringelui. Iată cele mai frecvente cauze ale durerii în gât.
Infecții virale respiratorii acute, gripă și alte virusuri

Virușii provoacă mai mult de 90% din cazurile de durere în gât. Bolile virale care provoacă dureri în gât includ:

 • Răceala obișnuită (diferiți viruși pot provoca răceală obișnuită)
 • Gripa
 • Angina
 • Mononucleoza infectioasa
 • Rujeola
Angina și alte infecții bacteriene

Infecțiile bacteriene pot provoca, de asemenea, dureri de gât. Cea mai comună este angina, o infecție a gâtului și a amigdalelor. Este cauzată de bacteriile Streptococcus din grupa A. Streptococul provoacă aproximativ 30-40 la sută din cazurile de durere în gât la copii.

Aerul uscat

Aerul uscat poate usca umezeala din gură și gât. În lunile de iarnă, când în clădiri funcționează încălzirea, aerul este adesea prea uscat. Acest lucru duce la senzații neplăcute, cum ar fi senzația de uscăciune și durere.

Uneori există dureri în gât și tuse în același timp

Fumul, substanțele chimice și alți iritanți

Diverse substanțe chimice și alte substanțe din mediu irită gâtul, inclusiv:

 • Țigările și alt fum de tutun (de exemplu, narghilea)
 • Poluarea aerului în orașe și zone industriale.
 • Produsele de curățare și alte substanțe chimice.
Leziunea

Orice leziune a gâtului sau chiar a cefei (gât rigid) poate provoca dureri în gât. O bucată de mâncare înfiptă în gât o poate irita și ea. Utilizarea frecventă încordează, de asemenea, corzile vocale și mușchii din gât.

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o afecțiune în care acidul din stomac revine în esofag – tubul care transportă alimentele de la gură la stomac. Acidul „arde” esofagul și gâtul, provocând simptome cum ar fi arsurile la stomac și refluxul acid, care provoacă  dureri în gât, precum și  răgușeală a vocii.

Este posibil să aveți dureri în gât după ce ați țipat, ați vorbit sau ați cântat cu voce tare o perioadă lungă de timp. Durerea în gât este o plângere obișnuită din partea instructorilor de fitness,  a antrenorilor și a profesorilor, care adesea trebuie să vorbească cu voce tare.

Citiți mai multe despre durerea în gât!

Toate articolele