Puterea triplă cu acțiune rapidă
pentru gâtul inflamat

Button
Pentru o experiență mai bună a utilizatorului pe pagina Septolete Total vă recomandăm să utilizați browserul Google Chrome, Safari sau Mozilla Firefox etc.

Cauze și semne de amigdalită (angina)

Amigdalita (angina) poate fi un motiv pentru care aveți o durere în gât și dificultăți la înghițire.

Ce este amigdalita?

Amigdalita (tonsilita) este o inflamație a amigdalelor sau a glandelor (acesta este același lucru), două pernuțe ovale simetrice de țesut în partea din spate a gâtului – o amigdală pe fiecare parte.  Cuvântul latin pentru amigdale este tonsillae – de unde și denumirea inflamației organului – tonsilită . Amigdalele reprezintă grupuri de țesut limfatic. Participă la formarea imunității – sunt prima linie de apărare împotriva inhalării agenților patogeni. De asemenea, produc anticorpi pentru combaterea infecțiilor. Cu toate acestea, uneori sunt afectate de bacterii sau viruși.  Drept urmare, se inflamează și se umflă.

Semnele și simptomele de amigdalită includ amigdalele umflate, dureri în gât, dificultăți la înghițire și umflarea ganglionilor limfatici  la nivelul gâtului.

Există trei tipuri de amigdalită:
  • Amigdalită acută – angina : simptomele durează de obicei 3-4 zile, dar pot dura până la 2 săptămâni.
  • Amigdalită recurentă: când amigdalita apare de mai multe ori pe an.
  • Amigdalită cronică: apare ca rezultat al inflamării anterioare din cauza  streptococului, când un proces de inflamație persistă în amigdale.
Am descris deja principalele simptome; care sunt alte simptome ale amigdalitei?
  • Temperatură ridicată, febră și frisoane
  • Amigdale  roșii
  • Un strat alb sau galben  pe amigdale
  • Durere de cap
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Durere de urechi
  • Respirație urât mirositoare
  • Mușchii rigizi ai gâtului
De ce apare amigdalita?

Deși amigdalita este cel mai frecvent cauzată de viruși, motivele pot fi, de asemenea infecțiile bacteriene. Deoarece tratamentul corect pentru amigdalită depinde de cauză, este important să obțineți un diagnostic în timp util și precis.

Cea mai frecventă bacterie care cauzează amigdalită este Streptococcus pyogenes (streptococ din grupa A), o bacterie care provoacă dureri în gât. Atât durerea în gât streptococică, cât și amigdalita sunt asociate cu inflamația amigdalelor. Principala diferență este o cauză diferită a inflamației.  Și alte tulpini de streptococ și alte bacterii pot provoca, de asemenea, amigdalită. Simptomele gâtului streptococic sunt de obicei mai severe – o durere bruscă a gâtului și febră mare.

Dacă amigdalita cauzată de streptococul grupului A sau alte tulpini de bacterii streptococice nu este tratată sau tratamentul cu antibiotice nu este finalizat, se poate dezvolta în unele boli mai grave (de exemplu, febră reumatică, complicații ale infecției streptococice, inflamație a rinichilor, artrita reactivă streptococică …)

Remedii la domiciliu pentru amigdalită

Să definim cum să ne ajutăm acasă, indiferent dacă amigdalita este cauzată de o infecție virală sau bacteriană.

Dacă cauza suspectată a amigdalitei este un virus, medicul dvs. nu vă va prescrie un antibiotic, așa că iată câteva remedii casnice care vă vor ajuta să vă recâștigați forța și să luptați împotriva infecției.

  • Odihniți-vă și dormiți mult – primul și cel mai bun remediu la domiciliu împotriva bolii.
  • Beați multe lichide – menținerea hidratării corpului este foarte importantă.
  • Evitați alimentele și băuturile care vă irită durerea în gât. Lichidele precum bulionul, ceaiul sau apa caldă vă pot calma durerile în gât.
  •  Dacă aerul din cameră este uscat, gâtul dvs. suferă și mai mult, deci trebuie să folosiți un umidificator pentru a menține umiditatea la un anumit nivel.
  • Evitați iritanții. Nu permiteți fumatul în casă și nu utilizați produse de curățat chimice, care vă pot irita și mai mult gâtul.
  • Utilizați un medicament fără prescripție medicală sub formă de pastile sau spray pentru a vă ameliora simptomele (durere, iritație și inflamație)). Verificați aici ,  cum vă poate ajuta Septolete total. Toate aceste remedii menționate mai sus vă vor ajuta și în cazul  infecției bacteriene, dar în plus, medicul dvs. vă va prescrie un curs de antibiotice, care trebuie administrat atât timp cât vi se prescrie, chiar dacă vă simțiți mai bine înainte de finalizarea cursului.

Uneori, în caz de amigdalită cronică, afecțiunea necesită o intervenție chirurgicală. Amigdalele devin un focar de infecție cronică, ceea ce duce la scăderea imunității și la boli respiratorii frecvente. Necesitatea intervenției chirurgicale este determinată de medic.

Citiți mai multe despre durerea în gât!

Toate articolele