Puterea triplă cu acțiune rapidă
pentru gâtul inflamat

Button
Pentru o experiență mai bună a utilizatorului pe pagina Septolete Total vă recomandăm să utilizați browserul Google Chrome, Safari sau Mozilla Firefox etc.

Durerea în gât la copii

Nu este niciodată ușor când un copil se îmbolnăvește. Nici pentru copil, nici pentru părinți.

Ați trecut prin situația în care copilul dvs. se întoarce de la școală cu ochii sticloși, cu oboseală pe față, cu dispoziție proastă și prima plângere este „durere în gât”? În mod firesc, doriți să vă ajutați copilul imediat și să-l tratați cu dragoste și grijă. Este vorba de ceai cu miere, șosete de lână, pătură confortabilă și îmbrățișări moi. Prima alegere sunt medicamentele antipiretice, produsele OTC pentru ameliorarea tusei, durerilor sau inflamației gâtului și produsele pentru mucoasa nazală. Fără îndoială, toate acestea ajută, dar care este cauza bolii? Să vedem când și de ce copiii pot avea dureri în gât.

Care sunt cauzele simptomelor neplăcute?

Iritarea gâtului, roșeața, dificultățile de înghițire și, în cele din urmă, durerea sunt simptomele de care copilul dvs. se poate plânge. Există diferite cauze ale senzațiilor neplăcute și vom încerca să le determinăm pe cele mai frecvente.

La 9 din 10 copii, cauza durerii în gât este o răceală obișnuită – infecție respiratorie virală acută, ceea ce înseamnă că simptomele sunt cauzate de obicei de virus.

Știați că?

Gâdilarea, arderea și durerea în gât pot fi cauzate de … aer uscat! Acest lucru se întâmplă foarte des în timpul sezonului de încălzire în case, când caloriferele sunt fierbinți și umiditatea aerului din camere scade. Un umidificator, pe care îl puteți cumpăra sau fabrica singur, poate ajuta la prevenirea unei astfel de situații.

Antibioticele în majoritatea cazurilor nu sunt soluția

Este important de reținut că antibioticele nu sunt eficiente în infecțiile virale și nu trebuie administrate decât dacă sunt prescrise de un medic. Consumul de băuturi calde (nu fierbinți!), somnul și odihna ajută. Este mai bine de ales alimente cu consistență moale care să nu zgârie gâtul deja iritat și să fie bogate în vitamine și minerale. Mâncarea nu trebuie să fie fierbinte. Puteți utiliza un medicament fără prescripție medicală pentru ameliorarea durerii și inflamației gâtului.

Diferite tipuri de infecții

Dacă durerea în gât este însoțită de febră și slăbiciune, cauza poate fi infecția streptococică. Copiii de la 5 la 15 ani suferă de gât streptococic mai des decât alții. Exudatul amigdalian alb, vizibil la examinare, este unul dintre semnele probabile ale streptococului. Într-o astfel de situație, aveți nevoie de un medic care să vă prescrie un tratament cu antibiotice. Trebuie să urmați cu strictețe instrucțiunile medicului, deoarece streptococul gâtului poate duce la diverse complicații.

Gripa

Gripa este o infecție virală care afectează în principal căile respiratorii – nasul, gâtul și plămânii.

Care sunt cele mai frecvente simptome ale gripei?

Febră, dureri musculare, frisoane și transpirație, cefalee, tuse uscată persistentă, respirație scurtă, oboseală și slăbiciune, nas înfundat sau rinoree, dureri oculare și sensibilitate la lumină, vomitare și diaree, ce sunt mai frecvente la copii decât la adulți și, natural, dureri în gât.

În general, tratamentul este simptomatic.

COVID-19

COVID-19 este de obicei mai blând la copii decât la adulți, totuși printre simptomele acestuia deasemeni sunt dureri în gât, febră, slăbiciune, tuse uscată și greutate în respirație. Dacă bănuiți că copilul dvs. are simptome covid-19 (de exemplu, dacă există cazuri confirmate de boală în familie sau în rândul persoanelor care au fost în contact cu copilul dvs.), contactați imediat medicul pediatru și urmați recomandările acestuia.

Mononucleoza

Mononucleoza este o boală mai puțin frecventă, cauzată de virusul Epstein-Barr. Mononucleoza infecțioasă este, de asemenea, numită „boala sărutului”, deoarece virusul se răspândește prin salivă. Dar, de fapt, sărutul nu este necesar, este suficient să se bea din același pahar sau sticlă cu purtătorul de virus. Perioada de incubație este de la patru până la șase săptămâni, dar ar putea fi puțin mai scurtă la copii. Simptomele se dezvoltă mai des la adolescenți, în timp ce la copii boala poate fi asimptomatică. Pacienții cu mononucleoză se plâng cel mai adesea de oboseală, febră și cefalee. În timpul examinării fizice,  medicul depistează în gât și subsuoară ganglionii limfatici măriți și erupții cutanate. Este important să menționăm aici durerea în gât, deoarece aceasta poate fi diagnosticată greșit ca streptococ, care nu se tratează după tratamentul cu antibiotice. Diagnosticul se face după identificarea antigenelor specifice în sângele pacientului.

Laringita

Dacă vorbim despre durere în gât, ar trebui menționată și laringita. Este o inflamație și umflare a corzilor vocale din laringe. Este cauzată de viruși și bacterii, ca și multe alte boli ale căilor respiratorii superioare. Dar poate fi cauzată și de hipotermie, respirație prin gură cu aer rece sau fierbinte uscat , inhalare de aer prăfuit sau de suprasolicitare a laringelui – de exemplu, dacă copilul  a urlat / țipat o  perioadă lungă de timp. În laringită, copiii se plâng cel mai des de gâdilări și furnicături în gât, gât uscat, răgușeală vocală și, uneori, de voce pierdută. Desigur, pot exista senzații dureroase cauzate de umflarea mucoasei glotei. Tratamentul vizează eliminarea cauzei bolii (în natura sa infecțioasă), ameliorarea inflamației, durerii și senzațiilor neplăcute, precum și restabilirea vocii.

Când să vizitați un medic?

Trebuie să consultați imediat un medic, dacă în afară de durerea în gât  copilul dvs.:

  • Are febră mai mult de 3 zile
  • Este deshidratat (mai puțină salivă, scăderea cantității de urină)
  • Are dificultăți de respirație
  • Are dureri de urechi sau dureri în zona nazală
  • Nu poate înghiți lichide sau salivă
  • Dacă durerea în gât persistă mai mult de 48 de ore
  • Starea sa de sănătate se agravează

Un obiect străin în căile respiratorii superioare este o afecțiune care necesită asistență medicală urgentă. De exemplu, copilul mănâncă pește și nu observă un os, îl înghite. Osul de pește se poate bloca în peretele faringian și poate provoca dureri, umflături și iritații. Dacă bănuiți că durerea în gât este cauzată de un obiect străin, nu încercați niciodată să o îndepărtați singuri sau să vă faceți copilul să mănânce alimente solide pentru a le împinge mai jos. Adresați-vă imediat la medic!

Bineînțeles, există multe cauze ale durerii în gât. În concluzie, se poate spune că durerea în gât la copii este cauzată în majoritatea cazurilor de viruși. Tratamentul este simptomatic și vizează ameliorarea durerii, inflamației și sursei de infecție. Cu toate acestea, dacă aveți îndoieli sau ceva în starea copilului dvs. vă face să vă face îngrijorat, consultați imediat un medic!

Citiți mai multe despre durerea în gât!

Toate articolele