Faringita
Ce este faringita și care sunt caracteristicile acesteia?
Faringita este inflamația faringelui, care se află în partea din spate a gâtului. Faringita poate implica unele sau toate aceste părți ale gâtului:
- Treimea din spate a limbii
- Cerul gurii
- Amigdalele
Cea mai frecventă cauză a durerii în gât este infecția cu virus sau bacterii.
Virușii provoacă peste 90% din infecțiile gâtului. Deși persoanele care au gripă, herpes oral sau mononucleoză infecțioasă au de obicei dureri în gât, aceste infecții virale tind să provoace alte simptome specifice, pe lângă o durere în gât.
În regiunile cu veri calde și ierni răcoroase, faringita virală are, de obicei, o rată de vârf iarna și primăvara devreme. În această perioadă a anului, oamenii sunt mai predispuși să se adune în camere slab ventilate, cu aer uscat. În astfel de situații, virusurile care provoacă faringită se răspândesc cu ușurință.
Virușii se pot răspândi prin aer prin picături pline cu viruși din tuse și strănut. Se lipesc de mâinile nespălate care au fost expuse la fluidele din nasul sau gura unei persoane bolnave. Acesta este motivul pentru care măsurile de igienă sunt primul și cel mai important mod de a preveni atât durerea în gât, cât și Infecția respiratorie virală acută (IRVA) sezonieră.
La majoritatea oamenilor sănătoși, faringita virală simplă nu durează mult, dispare singură și nu provoacă complicații, deși disconfortul poate fi semnificativ.
În cazurile de faringită infecțioasă non-virală, cauza este aproape întotdeauna bacteria streptococul beta-hemolitic din grupa A. La fel ca faringita virală, streptococul gâtului se poate răspândi rapid și ușor într-o comunitate, în special în timpul iernii târzii și la începutul primăverii.
Pe lângă faringita virală și bacteriană, durerile în gât, dificultățile la înghițire și petele albe în gură pot fi provocate uneori de infecțiile fungice. Această infecție a gâtului este candidoza bucală și afectează preponderent sugarii și persoanele cu sistemul imunitar slăbit.
Durerea în gât care durează mai mult de câteva săptămâni poate fi cauzată de refluxul acid din stomac, respirația pe gură într-un mediu uscat, sindromul picaturii postnazale și, în cazuri rare, edemul.
Simptomele faringitei
- Durere de gât
- Uscăciune sau iritare a gâtului
- Durere la înghițire
- Durere când vorbești
- Pot exista și alte simptome, în funcție de cauză. Acestea includ oboseală, slăbiciune, dureri musculare, dureri de cap și febră, de exemplu, dacă principala cauză a bolii este gripa.
Cum se tratează faringita?
Tratamentul depinde întotdeauna de cauza bolii. Deoarece antibioticele sunt ineficiente împotriva virușilor și pentru a evita utilizarea dezordonată a antibioticelor, pentru ameliorarea afecțiunii trebuie utilizate antiseptice topice și analgezice. Este important de a trata simptomele și a face de a vă simți mai confortabil, astfel încât sistemul imunitar al corpului dvs. să poată combate infecția.
- Odihnă din plin.
- Consumul de multă apă pentru a preveni deshidratarea
- Consumul de lichide calde (ceai sau supă) sau consumul de deserturi de gelatină pentru calmarea gâtului și ameliorarea simptomelor neplăcute
- Utilizarea unui umidificator pentru a crește umiditatea din cameră, aerul uscat poate agrava simptomele dureroase.
- Folosirea medicamentelor analgezice și antiseptice topice sau spray-urilor pentru gât.
Aceste măsuri vă vor ajuta să vă ușurați disconfortul în orice tip de infecție a gâtului. Dacă boala este cauzată de o infecție bacteriană, vi se va prescrie un antibiotic. Este important să continuați întregul curs de antibiotice, chiar dacă începeți să vă simțiți mai bine.
Cum de prevenit faringita?
Deși este imposibil să preveniți toate infecțiile, puteți contribui la încetinirea răspândirii acesteia.
- Spălați-vă frecvent mâinile, mai ales după ce v-ați suflat nasul sau după ce ați îngrijit un copil cu dureri în gât.
- Dacă cineva din casa dvs. are boli respiratorii, păstrați tacâmurile separate de cele ale altor membri ai familiei. Spălați bine aceste obiecte în apă fierbinte, de preferință cu un burete separat.
- Aruncați imediat orice țesut murdar după suflarea nasului și strănuturi.
- Dacă colegul sau prietenul dvs. are simptome de IRVA, evitați să-i strângeți mâna și să vă îmbrățișați.