Laringita
Laringita are un loc aparte printre bolile de gât. Printre cauzele frecvente ale acestor boli, laringita are propriile sale caracteristici. Este bine cunoscută participanților la concerte, iubitorilor de karaoke, fanilor sportului, profesorilor, moderatorilor și prezentatorilor și tuturor celorlalți oameni care trebuie să vorbească mult.
Așa dar,ce este laringita?
Să începem cu definiția acesteia. Laringita este inflamația mucoasei laringelui și a corzilor vocale cauzată de infecție, iritație sau suprasolicitare a corzilor vocale. Corzile vocale sunt situate în laringe (casetă vocală). Sunt două pliuri ale mucoasei care acoperă mușchii și cartilajele. În mod normal, corzile vocale se deschid și se închid lin, formând sunete prin mișcarea și vibrația lor. În laringită, corzile vocale se inflamează sau se umflă, ceea ce duce la distorsionarea sunetelor produse de aerul care trece prin ele. Acest lucru face ca vocea să sune răgușită sau poate fi chiar pierdută.
Simptome
Cele mai frecvente simptome ale laringitei:
- Tuse latrantă și uscată
- Voce slăbită
- Pierdere a vocii
- Gât uscat
- Gâdilături constante sau iritații la nivelul gâtului
Aceste simptome sunt de obicei ușoare și pot fi tratate prin acordarea unei pauze corzilor vocale. Consumul de apă călduță sau altor fluide fără cofeină poate ajuta la „lubrifierea” gâtului.
Dacă decideți să vizitați un medic, ce poate vedea medicul la examinare? Laringita afectează corzile vocale și laringele. Medicul începe cu un diagnostic vizual, folosind o oglindă specială pentru a vizualiza corzile vocale. El / Ea ar putea efectua, de asemenea, o laringoscopie pentru o examinare mai atentă.
Când să vizitați doctorul?
Pacienții pot face față laringitei acute odihnindu-și corzile vocale și consumând multe lichide. Ar trebui să vă adresați medicului dvs. dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile.
Ar trebui să vă adresați imediat unui medic dacă:
- Aveți probleme cu respirația
- Tușiți cu sânge
- Febră persistentă
- Durere ce se agravează de câteva săptămâni.
Ar trebui să vă duceți copilul la un medic imediat dacă el / ea:
- Emite sunete de respirație zgomotoase și puternice la inhalare.
- Are exces de salivă
- Are probleme la înghițire.
- Are dificultăți de respirație.
- Are febră mare, care nu coboară.
Evoluția bolii
Laringita poate fi acută (pe termen scurt) sau cronică (pe termen lung). În majoritatea cazurilor, laringita este cauzată de infecții virale. Răgușeala permanentă poate indica uneori la o boală mai gravă.
Laringita acută
Laringita acută este o afecțiune temporară cauzată de suprautilizarea corzilor vocale. Poate fi cauzată și de o infecție a căilor respiratorii superioare sau de hipotermia gâtului. Cele mai frecvente cauze ale laringitei acute sunt:
- Infecții virale
- Tensionarea corzilor vocale prin vorbire sau strigare
- Infecții bacteriene
Laringita cronică
Laringita cronică rezultă din expunerea pe termen lung la iritanți. De obicei, este mai severă și are efecte de durată mai lungă decât laringita acută.
Laringita cronică poate fi cauzată de:
- Expunerea frecventă la substanțe chimice dăunătoare sau alergeni
- Reflux gastroesofagian (o afecțiune în care acidul, care se găsește în mod normal în stomac, revine în esofag)
- Infecții frecvente ale sinusurilor
- Fumatul activ sau pasiv
- Folosirea excesivă a corzilor vocale (lectorii și oratorii sunt expuși riscului)
- Infecții cu drojdie cauzate de utilizarea frecventă a inhalatoarelor pentru astm.
Modificările legate de vârstă ale formei corzilor vocale, procesele oncologice și paralizia corzilor vocale pot, de asemenea, provoca răgușeală persistentă și dureri în gât.
Cum se tratează laringita?
- Încercați să vorbiți cât mai puțin posibil.
- Beați multe lichide.
- Acordați atenție umidității din cameră, deoarece încălzirea centrală și aerul condiționat fac aerul uscat.
- Puteți utiliza produse fără prescripție medicală, cum ar fi Septolete Total pentru ameliorarea durerii și a simptomelor de iritație, uscăciune și arsură în gât.
Ce nu ar trebui să faceți:
- Nu vorbiți tare sau nu șoptiți, deoarece șoaptele vă pot tensiona corzile vocale; este mai bine de tăcut sau de vorbit cu o voce uniformă și calmă.
- Nu fumați.
- Nu intrați în camere pline de fum sau cu praf.
- Nu beați prea multă cafea și alcool.